Mensen met diabetes type 2 die vegetarisch eten, vallen twee keer zoveel af als mensen met een standaard voedingspatroon bij diabetes.
Dit is gebleken uit een studie die is gepubliceerd in The Journal of the American College of Nutrition. In deze studie werden mensen met diabetes type 2 onderzocht in twee groepen. De groep mensen met een vegetarisch eetpatroon verloor twee keer zoveel gewicht in vergelijking tot de andere groep.
De vegetarische voeding bestond uit groenten, granen, peulvruchten, fruit en noten. Dierlijke producten werden beperkt tot maximaal 1 portie yoghurt per dag. De andere groep had hierin geen beperking en at volgens de officiële aanbevelingen van de Europese Vereniging voor de Studie van Diabetes.
Beide groepen kregen een beperking van 500 kilocalorieën per dag. Toch werkte het vegetarische dieet twee keer zo goed. Deze groep viel gemiddeld 6,2 kilo af in vergelijking tot 3,2 kilo in de andere groep.
Het vegetarische eetpatroon bleek ook effect te hebben op de plaats waar mensen vet verloren. De groep die vegetarisch at verloor voornamelijk vet dat onder de huid, op en tussen de spieren zat. Dit vetverlies is gunstig voor mensen met diabetes, omdat de insulinegevoeligheid hierdoor verbetert.
In een vegetarisch eetpatroon wordt niets gegeten van een gedood dier. Dus geen vlees, vis, insecten en gevogelte. Een vegetarische maaltijd bestaat onder andere uit veel groente, fruit, volkorenproducten, noten en soja. Vaak wordt er in een vegetarisch menu wel gebruikgemaakt van eieren en zuivel.
(Bron: Diabetesfonds)