Minder snoepen door afsluitbare verpakking

Afsluitbare verpakkingen doen ons minder snoepen. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek van de Universiteit Gent, schrijft Het Nieuwsblad. Als u het gezonder aan wil doen, dan weet u wat u te doen staat.

Het onderzoek van de vakgroep marketing van de Universiteit Gent, werd uitgevoerd aan de hand van 3 verschillende experimenten. Eerst was er een internet-enquête onder Amerikaanse consumenten, waarbij die zowel afsluitbare als gewone verpakkingen te zien kregen.

Zij moesten daar dan allerlei vragen over beantwoorden. Daarna volgde het experiment met de Gentse studenten in de filmzaal. Ten slotte was er nog een vervolgstudie, waarbij zo’n 50 proefkonijnen een dagboek moesten bijhouden over hun consumptiepatroon van 5 snacks gedurende een week.

En wat bleek: telkens werd bevestigd dat afsluitbare verpakkingen minder doen snoepen. ,,De belangrijkste verklaring is dat er een kleine psychologische barrière wordt opgeroepen”, zegt onderzoekster Maggie Geuens. ,,Als je de verpakking opnieuw moet openen, ga je toch even nadenken over je consumptiegedrag waardoor je uiteindelijk minder eet.’’

Er zijn trouwens nog trucjes die ons minder in de verleiding brengen om te snoepen. Zo is volgens Geuens al eens getest dat door in een pak Pringles een chipje om de zoveel lagen een licht andere kleur te geven, dit het snoepen ook doet afnemen. ,,Weer is er dan die psychologische drempel die ons doet denken, zou ik niet beter stoppen?”, aldus de onderzoekster.