Het gebruik van suiker door mensen met diabetes wordt afgeraden, vanwege de nadelige effecten op de bloedsuikerspiegel. Honing bevat koolhydraten, en mensen met diabetes krijgen het advies om de inname hiervan te beperken.
Een eetlepel honing bevat minimaal 17 gram koolhydraten.
Er is een verschil tussen bewerkte en onbewerkte honing. Bewerkte honing is verhit en gefilterd. Dit is bij onbewerkte honing niet het geval, en om deze reden is de nutritionele waarden in tact gebleven. Je gebruikt minder honing dan suiker, omdat de natuurlijke zoetstof een stuk zoeter is.
Sommige studies laten zien dat honing voor hogere insulinespiegels en lagere bloedsuikerspiegels zorgt. Maar er zijn ook aanwijzingen dat het natuurlijke zoete middel behalve de insulinespiegel, ook het bloedsuiker doet stijgen. Dit was bijvoorbeeld het geval met de consumptie van 75 gram honing: binnen een half uur stegen de bloedsuiker- en insulinespiegels, bij mensen zonder en met diabetes 2. Deze spiegels dalen vervolgens weer binnen twee uur. Honing kan dus voor een stijging van de insulinespiegel zorgen, en insuline helpt om glucose uit het bloed te verwijderen. Ook is gebleken dat honing de glucosespiegel verlaagd en voor een toename van C-peptide zorgt. C-peptide komt in de alvleesklier vrij bij de vorming van insuline. C-peptide is daarom een goede maatstaf voor de hoeveelheid in de alvleesklier geproduceerde insuline.
Volgens een onderzoek in International Journal of Food Sciences and Nutrition veroorzaakt lange termijn gebruik van honing voor verhoogde bloedsuikerspiegels. De 8-weekse studie liet echter ook zien dat diabetes 2-patiënten gewicht verloren en een lagere cholesterolspiegel door de honingconsumptie hadden. Aan de hand van hun bevindingen adviseerden de onderzoekers dat er voorzichtigheid geboden is met het nuttigen van honing door diabetespatiënten.
De voordelen van honing voor de gezondheid zijn indrukwekkend:
-
Heeft antimicrobiële eigenschappen
-
Is een goede bron van antioxidanten, en beschermt tegen chronische ziekten
-
Bestrijdt (resistente) bacteriën en vermindert ontsteking
-
Heeft een positieve uitwerking op de darmflora van diabetespatiënten
-
Verbetert de leverfunctie en de stofwisseling van glucose
Wanneer je honing bij je dieet wilt betrekken, bespreek dit dan met je arts. Introduceer het gebruik stap voor stap en let op de effecten. Gebruik het weliswaar consequent, maar met mate.
(Bron: Goedgezond.info)