Wat is diabetes nou precies?

Wat is diabetes

Diabetes is een duur woord voor suikerziekte. De mens heeft suiker nodig om te kunnen functioneren. Suiker levert het lichaam energie. We halen die suikers uit koolhydraten. Koolhydraten zitten in ons voedsel. Vooral in granen, groenten, fruit, aardappelen en brood.

De suiker wordt via ons bloed door ons lichaam getransporteerd. Een stof die insuline heet (dat is een hormoon) zorgt ervoor dat de suiker uit het bloed in onze cellen terecht komt. Mensen met diabetes hebben te weinig of geen insuline. Negentig procent heeft te weinig insuline. Dan hebben ze diabetes type 2. De andere tien procent heeft geen insuline. Dat is diabetes type 1.

Diabetes Type 1

Als je diabetes type 1 krijgt kan je lichaam geen insuline meer aan maken, hierdoor kunnen de suikers die in je eten en drankjes zitten niet door je lichaam worden opgenomen. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag het suikergehalte in hun bloed meten en insuline in hun lichaam pompen. Voor diabetes type 1 heb je aanleg. Het is ook niet te voorkomen. Feitelijk maakt het lichaam zelf het hormoon insuline kapot. Deze vorm van diabetes komt op alle leeftijden voor, maar meestal ontstaat het al op jonge leeftijd. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte.

Diabetes type 2

Bij iemand die diabetes type 2 heeft komt er, omdat de insuline niet goed werkt, te veel suiker in het bloed. Dat is gevaarlijk. De overtollige suiker wordt bovendien in het lichaamsvet opgenomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die aanleg voor diabetes type 2 hebben, de ziekte krijgen als ze te veel suiker binnen krijgen. Vooral suikerhoudende frisdranken zijn erg schadelijk. Diabetes type 2 krijgt 1 op de 3 Nederlanders, beweren medici. Mensen die voor hun lengte veel te zwaar zijn lopen een extra risico. Omdat steeds meer kinderen te dik zijn, komt deze vorm van diabetes nu ook vaker voor op jongere leeftijd.

Wat te doen

Waarom is te veel suiker in je bloed eigenlijk ongewenst? Het onderdrukt je weerstand tegen ziekten en kwalen. Het schopt de insulineproductie van je lichaam in de war waardoor cellen als het ware immuun worden voor insuline. Te veel suiker in je bloed zorgt ook voor meer cholesterol en glucose in je bloed. Dat is slecht want die twee stoffen zorgen onder andere voor hart- en vaatziekten. Te veel suiker in je bloed heeft ook een relatie met allerlei klachten zoals hoofdpijn. Te veel suiker in je bloed heeft ook een effect op je emoties en het zorgt ervoor dat je sneller ouder wordt.

Wat is er tegen diabetes te doen?

  • Gezond eten: dat wil zeggen gevarieerd, met mate,

  • Weinig zoetigheid (suiker), zout en vet, veel groenten, fruit en volkorenproducten,

  • Bewegen: minimaal een half uur per dag. Lopen en/of fietsen is prima

  • Stoppen met roken. Daardoor neemt de kans op diabetes met 30 tot 40 procent af,

  • Op je gewicht letten. Een paar kilo afvallen helpt echt!

Door deze maatregelen gaat het lichaam beter reageren op insuline, wordt het suikergehalte in het bloed lager en stabieler. Door gezond te leven is de helft van het aantal diabetesgevallen te voorkomen.

Medische informatie

Moet vaak plassen, je valt plotseling af, je voelt je ziek of beroerd, je hebt heel veel of juist heel weinig honger, je ziet wazig, je bent vaak misselijk en moet overgeven.

Bij type 2 is er ook zo’n lijstje (deels hetzelfde als bij type 1): je hebt vaak dorst, je moet vaak plassen, je bent vaak moe, je hebt last van je ogen, wondjes genezen slecht, je bent kortademig, je hebt pijn in je benen bij het lopen, infecties komen steeds terug.

De kans dat je diabetes krijgt wordt – afgezien van een erfelijke aanleg – groter naar mate je ouder wordt, je rookt, te dik bent, weinig beweegt, hoge bloeddruk hebt en slecht eet. Met dat laatste wordt gedoeld op: steeds dezelfde dingen, te grote porties, te zout en te vet, te veel zoetigheid.

Bij dat laatste moet je ook letten op koolhydraten die de industrie in allerlei producten stopt. Het lichaam hoeft daar niets voor te doen om ze te verwerken. Het is pure suiker die meteen het bloed in gaat.