Gratis zorg: dat kennen wij niet in Nederland. Alhoewel, het zou best kunnen dat dit er binnenkort toch komt. Dat heeft alles te maken met de plannen die er liggen op 5 miljoen Nederlanders kosteloos een leefstijlcoach toe te wijzen. Wat houden deze plannen in? En wat is een leefstijlcoach eigenlijk? 

In ons land wonen 5 miljoen mensen met een chronische ziekte zoals diabetes. Vaak zijn de klachten die hierbij komen kijken te verlichten door een gezonde leefstijl, maar voor velen is het een behoorlijke uitdaging om dit te realiseren. Er zijn altijd wel excuses te vinden waardoor het sporten of gezond eten op de lange baan wordt geschoven. De leefstijlcoach kan hier verandering in brengen. 

Zorgverzekeraar CZ is al jaren bezig met proeven rondom leefstijlcoaches. Samen met de Universiteit van Maastricht helpen zij mensen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten aan zo’n coach. Deze helpt hen vervolgens om de levensstijl gezonder te maken.  

Volgens CZ liegen de resultaten er niet om: ,,Je ziet dat mensen gezonder eten met meer groenten en fruit, minder snacken en meer bewegen, ook intensief zodat de hartslag omhoog gaat. Het mooiste is, we hebben ook na 2 jaar gemeten en gezien dat de resultaten behouden blijven. Dat is uniek, want meestal zie je dat na 2 jaar veel mensen zijn teruggevallen”, aldus Madelon Johannesma. 

Het succes is volgens CZ vooral te danken aan de manier waarop de coaches te werk gaan. Deze focussen zich niet op diëten of bewegingsplannen, maar proberen de cliënten juist kleine stapjes te laten zetten die uiteindelijk tot een betere gezondheid leiden. Denk bijvoorbeeld aan de consequent de trap nemen in plaats van de lift, of als tussendoortje vaker een stuk fruit eten. Volgens de zorgverzekeraar is dit behapbaar en minder afschrikwekkend dan heel ingrijpende maatregelen. 

Het idee is nu om alle 5 miljoen Nederlanders die lijden aan een chronische aandoening gebruik te laten maken van de diensten van een leefstijlcoach. Dit initiatief wordt breed gedragen, alleen de Tweede Kamer moet er nog over stemmen. Als zij groen licht geven, is de kans groot dat deze dienst binnen de basisverzekering valt en dus volledig vergoed wordt. Dit is belangrijk, omdat vooral mensen uit de lagere sociale klasse bereikt moeten worden en voor hen is het aanspreken van het eigen risico vaak niet wenselijk. 

(Bron: Omroep MAX)