Meer dan 30 miljoen Amerikanen (9,4 procent van alle volwassenen) lijden aan diabetes. Nog eens 84,1 miljoen Amerikanen hebben prediabetes, een voorfase van diabetes. Dat blijkt uit ramingen die de overheidsdiensten in de VS bekend gemaakt hebben.

De ziekte vormt de op zes na belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten. Ze zorgt voor een steeds groter probleem voor de volksgezondheid, zo benadrukken de federale centra voor controle en preventie van ziekten (CDC).

Meer dan één derde van de volwassenen in de VS heeft een vorm van prediabetes en de meerderheid van hen is zich daar niet van bewust. Volgens de CDC leidt een niet-verzorgde prediabetes vaak binnen de vijf jaar tot diabetes.

In 2015 werden in de VS zowat 1,5 miljoen nieuwe gevallen van diabetes vastgesteld bij mensen ouder dan 18 jaar. Maar bijna één op de vier Amerikanen die aan diabetes lijden, of te wel 7,2 miljoen mensen, is zich daar niet van bewust.

Het rapport maakt duidelijk dat diabetes een sterke sociaal-economische en etnische component heeft. Van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika en Alaska (Indianen en Eskimo’s) is ruim 15 procent gediagnosticeerd met diabetes. Bij Hispanics (12,1 procent) en Aziaten (8,0 procent) werd vaker diabetes geconstateerd dan bij blanken (7,4 procent). Hoger opgeleiden hadden minder vaak diabetes dan laaggeschoolden, mannen vaker dan vrouwen.

(Bron: De Morgen)