Buurtsportcoach en initiatiefnemer Maarten Boot had niet verwacht dat zoveel stadgenoten zich in korte tijd zouden aansluiten. ,,Met acht deelnemers was ik al tevreden toen ik begon.” Er lopen in de wijken waar de buurtsportcoach actief is 60 Hagenaars mee met de Diabetes Challenge. ,,Een enorm aantal, waar ik trots op ben. Prachtig ook om de gedrevenheid van de deelnemers te zien.”

Het tempo wordt bepaald door Mieke Witte. Om gelijk een vooroordeel weg te nemen: Wandelen is dus écht wandelen. En niet bijvoorbeeld slenteren. ,,Vanwege de warmte lopen we vandaag in tempo 2”, zegt Mieke (59). Ze legt uit dat er 4 tempi zijn. Het kan dus nog 2 niveaus harder…

De Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation om mensen met diabetes in beweging te krijgen en een structurele bijdrage te leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Een mooi initiatief wat door Maarten is omarmd. ,,We lopen een aantal weken achter elkaar. Mieke is wandelbegeleider en ondersteunt ons vrijwillig. Ze bezit de knowhow om iedereen mee te krijgen en te enthousiasmeren.’’

Het Zuiderpark openbaart zich eens te meer als een schitterend stadspark. Prachtige struik- en boompartijen. De diversiteit aan fauna is minstens net zo mooi. Mieke heeft een groot deel van haar Antilliaanse wandelgroep ook gemotiveerd om mee te lopen. Het gemêleerde gezelschap is waar Den Haag voor staat.

Eén van de lopers is An Moerland (66). Ze werd door de wijkverpleegkundige geattendeerd op de Diabetes Challenge. ,,Zo kwam ik met Maarten in contact. Ik sportte eigenlijk nooit. Heb er zelfs nooit aan gedacht. Maar nu ik het doe, vind ik het echt heel erg leuk. Stom hè, dat je zoiets niet zelf bedenkt?” An zit tegen de rand van diabetes aan en dus moet ze bewegen en op haar suikers letten. ,,Dit is echt uniek. Ik wou dat ik er eerder mee begonnen was. Dit initiatief stopt in september. Jammer. Ik zou er graag mee doorgaan.”

Goed nieuws voor An, want ermee doorgaan is precies de opzet die Maarten Boot, de buurtsportcoach, voor ogen had toen hij hiermee begon. Het is de bedoeling dat lokale zorgprofessionals (zoals huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten, diëtisten, diabetes- en wijkverpleegkundigen) het stokje overnemen. Zodat de verbinding tussen patiënten, sport en zorgprofessionals versterkt wordt. Boot is dan ook erg blij met de aanwezigheid van Sharda Doelam (36). Zij is zo’n enthousiaste professional, die vanuit haar werkterrein contact zoekt met de patiënten.

,,In de Hindoestaanse gemeenschap komt veel diabetes voor. Wij hanteren strenge criteria.” Ze lacht erbij. ,,Wij komen uit een echte eetcultuur hè. Met veel suikers en koolhydraten.” Als praktijkondersteuner richt Sharda zich op de chronische zorg. Ze staat voor een gezondere leefstijl. Bewust bewegen is daarbij zeer belangrijk. ,,Weet je dat slechts 10 procent van de mensen voldoende beweging per dag heeft? Dat is te weinig. Ik vind het leuk om mensen te ondersteunen in hun gezondwordingsproces. Als de Diabetes Challenge voorbij is, wil ik dit initiatief graag voortzetten.”

Halverwege stoppen voor een nieuwe rek- en streksessie. Wandelen is laagdrempelig en het belast de gewrichten minder dan bij hardlopen. ,,Wandelen is gewoon goed voor de gezondheid. Het stimuleert dat je je beter voelt en je begeeft je in de natuur. Vitamine G (groen), zeg ik altijd”, lacht Mieke. Ze is positief verrast door de groep Antilliaanse lopers waarover ze zich al een tijdje ontfermt. ,,In het begin hadden ze moeite met de coördinatie en de ontwikkeling van het wandelproces. We hebben veel geoefend en het gaat echt heel goed nu.”

Vooraan loopt Aad (58). Hij is een van de ‘vegers’. Fanatiek als Aad is, wandelt hij in hoog tempo. Af en toe loopt hij terug naar achteren om vervolgens al gezellig pratend iedereen ‘op te vegen’ als hij weer naar voren loopt. ,,Ik heb suikerziekte, maar het is beheersbaar. Suiker kan heel vervelend zijn dus je moet er goed en verantwoord mee omgaan. Bewegen helpt enorm. Ik wandel veel en graag.” Hij werkt als chauffeur bij het Witte Kruis en werd door de diëtiste op de Diabetes Challenge Den Haag gewezen. ,,Ik loop elke week 25 kilometer. Ik wil zeker met deze groep doorgaan als dat kan.’’

Dankzij zorgprofessionals als Sharda kan dat. Na de laatste oefeningen gaat iedereen terug richting het Community Centre. In de laatste week van september is de grote landelijke finale, met als finishplaats Arnhem. Het zou zomaar kunnen dat er een paar bussen vol enthousiaste Hagenaars die dag naar Gelderland gaan.

(Bron: Stadsspelen Den Haag)