Niet iedereen is even dol op bewegen en naar de sportschool gaan. Maar als je gezondheid je lief is, zul je er tóch aan moeten geloven. Al meerdere keren is uit onderzoeken gebleken dat zitten het nieuwe roken is. En nu is er opnieuw een studie die dat bewijst.

Het is een van de grootste misvattingen: slanke mensen hoeven niet naar de sportschool. Onzin. Iédereen moet voldoende bewegen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Op de bank zitten (of er languit op liggen) draagt fundamenteel bij aan een slechtere gezondheid, concluderen de onderzoekers. Met alle nare gevolgen van dien.

Amerikaanse wetenschappers van de Cleveland Clinic namen zo’n 122.000 patiënten onder de loep. Er werden meerdere onderzoeken gedaan waarbij de sterftecijfers van de proefpersonen nauwkeurig in de gaten werden gehouden. Wat bleek? Volgens de studie bestaat er een duidelijke relatie tussen een langer, gezond leven en geregeld sporten. Het wetenschapsteam gaat trouwens nog een stapje verder. De wetenschappers beweren na hun langdurige onderzoek dat weinig tot niet bewegen gelijk staat aan het hebben van een zware ziekte. Het beste medicijn? Juist, bewegen.

Eén van de testen die de onderzoekers uitvoerden, was een test met een loopband. Dit deden ze om te achterhalen of de proefpersoon in kwestie in vorm was. ,,Was dat niet zo, dan liep die persoon een vergelijkbaar risico om te overlijden als iemand met een hoge bloeddruk of diabetes. Ook was de prognose op dat gebied gelijk aan die van een roker’’, aldus dokter Wael Jaber. ,,We hebben het nog nooit zo duidelijk en objectief gezien als bij deze studie.”

Maar hoe vaak moet je wekelijks sporten om je gezondheid optimaal te houden? Volgens de wetenschappers bestaat er niet zoiets als te veel beweging. Sterker nog, zo stelt Jaber: ,,Hoe meer je beweegt, hoe lager de kans op vroegtijdige sterfte.”

(Bron: Margriet)