Dit moet je op het menu zetten om diabetes te voorkomen 

Een gevarieerd eetpatroon en een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan het beschermen van je lichaam tegen kanker, beroerte en hart- en vaatziekten. Om type 2 diabetes te voorkomen, blijk je voldoende volkorenproducten te moeten eten. 

Voor een studie onderzochten wetenschappers van de Chalmers University of Technology in Zweden en het Deense Cancer Society Research Centre het effect van volkorenproducten op de gezondheid van 55.000 Denen over een periode van 15 jaar. 

Daaruit bleek dat de mensen die minstens 50 gram volkorengranen per dag aten, het minste kans hadden om type 2 diabetes te ontwikkelen. Zo hadden vrouwen die dit deden zelfs 22 procent minder kans om de ziekte te krijgen dan diegenen die de minst volle granen verorberden.  

Hoofdonderzoeker Rikard Landberg zegt dan ook dat koolhydraatarme diëten helemaal uit den boze zijn. ,,Als het gaat om volkorenproducten zijn de onderzoeksresultaten duidelijk: van de vele studies, bij verschillende groepen mensen over heel de wereld, is er geen enkele die negatieve gezondheidseffecten van volkorengranen heeft aangetoond.” 

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan volkoren granen zijn bijvoorbeeld havermout, roggebrood en zilvervliesrijst. Volkorenproducten dragen bovendien niet alleen bij aan het voorkomen van type 2 diabetes, maar bevatten vaak veel vezels en die zorgen weer voor een goede darmwerking en houden je bloedsuikerspiegel stabiel.  

(Bron: AD)