Op 19 november gaat de Nationale Suiker Challenge van start. Ruim 20.000 mensen gaan een week lang eten en drinken zonder toegevoegde suikers.

De Nationale Suiker Challenge is een actie van het Diabetes Fonds om de explosieve groei van het aantal mensen met diabetes type 2 tegen te gaan. ,,Op dit moment hebben zich zo’n 20.000 mensen aangemeld, maar je kunt je nog inschrijven tot 18 november’’, zegt woordvoerder Tatiana Peijnenburg.

Mensen die zich hebben aangemeld krijgen een magazine toegestuurd met recepten en tips om de week door te komen zonder toegevoegde suikers. Het is belangrijk om op verborgen suikers te letten. Het zijn vaak de kant-en-klare producten die veel suiker bevatten, zoals tomatensoep uit blik, muesli of pindasaus.

Verder is het handig als je verpakkingen en etiketten kunt lezen, volgens het Diabetes Fonds. Zo betekent suikerarm dat er per 100 gram nog steeds 5 gram suiker in een product kan zitten. Suikervrij is ook niet geheel suikervrij, maar garandeert dat het product niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram bevat.

Op dit moment hebben meer dan een miljoen mensen in Nederland diabetes type 2, en daar komen wekelijks zo’n duizend mensen bij volgens het Diabetes Fonds. ,,Gemiddeld krijgen mensen zo’n 1,5 tot 2 keer zoveel suiker binnen dan goed voor ze is. Vaak zonder dat we het in de gaten hebben, door toegevoegde suikers in producten’’, aldus Hanneke Dessing, algemeen directeur van het Diabetes Fonds.

(Bron: AD)